Σιφνιού Παναγιώτα

 

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Ο Προληπτικός Ρόλος των Παιδικών Χωριών SOS στην Εμφάνιση Αντικοινωνικής Συμπεριφοράς των Ανηλίκων

 

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική έρευνα μελετά το φαινόμενο της εμφάνισης αντικοινωνικής συμπεριφοράς από ανηλίκους, που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό SOS, καθώς και την αποτελεσματικότητα του εναλλακτικού προγράμματος λειτουργίας του συγκεκριμένου οργανισμού, αναφορικά με την πρόληψη αυτών των μορφών συμπεριφοράς. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο συγκεκριμένο πληθυσμό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για ανηλίκους, που συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα, που αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης αντικοινωνικών συμπεριφορών. Δεύτερον, η δομή λειτουργίας και η παιδαγωγική προσέγγιση, που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός παιδικής προστασίας, διαφέρει εξ’ ολοκλήρου από τα παραδοσιακά ιδρύματα, στα οποία βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της επίσημης πρόνοιας για ανηλίκους. Παράλληλα, παρατηρείται, πως ο συγκεκριμένος πληθυσμός έχει αρκετά χαμηλά ποσοστά εμφάνισης αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ιδιαίτερα παραβατικής. Έχοντας, λοιπόν, ως υπόθεση, πως αυτό οφείλεται στο συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, ξεκίνησε η ποιοτική έρευνα, η οποία βασίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις απόφοιτων νέων από τον οργανισμό και σε εξέταση των προσωπικών φακέλων των παιδιών, που εμφάνισαν παραβατική ή παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Ο στόχος είναι πολλαπλός. Αρχικά, να διερευνηθεί το είδος και η συχνότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Στη συνέχεια, να μελετηθεί η διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Κυρίως όμως, να διευκρινιστεί η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης παιδαγωγικής προσέγγισης και της πρόληψης της εμφάνισης παρέκκλισης και παραβατικότητας από τους συγκεκριμένους ανηλίκους.

 

Καινοτομία

Η σύγχρονη αλλά και παλαιότερη εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία, σχετικά με την αντικοινωνική συμπεριφορά των ανηλίκων, έχει αναλωθεί στον προσδιορισμό των διαφόρων παραγόντων, που συντελούν στην ανάδειξη αυτής της συμπεριφοράς. Ειδικότερα, για τον ανήλικο πληθυσμό των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, οι ερευνητικές και θεωρητικές προσεγγίσεις περιορίζονται στην παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πληθυσμού αυτού. Αντίθετα, είναι μηδενικές οι έρευνες, οι οποίες προσεγγίζουν μία εναλλακτική πρόταση λειτουργίας των ιδρυμάτων σε συνάρτηση με τον προληπτικό ρόλο, που θα μπορούσαν να έχουν στον περιορισμό της εμφάνιση αντικοινωνικών δραστηριοτήτων του πληθυσμού τους. Η βασική καινοτομία της διδακτορικής έρευνας είναι, πως σκοπεύει στην  διερεύνηση του αυτού του ρόλου μέσω της μελέτης της λειτουργίας του Παιδικού Χωριού SO.S.

 

Κοινωνικά οφέλη

Η σημαντικότερη ίσως συμβολή της έρευνας είναι η ανάδειξη ενός εναλλακτικού προτύπου παρέμβασης με προληπτικό χαρακτήρα, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την υπάρχουσα κρατική προνοιακή παρέμβαση. Η μελέτη αυτή έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο, όπου η επιστήμη της εγκληματολογίας εστιάζει πλέον στην πρόληψη ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο παρέμβασης κατά της παραβατικότητας. Παράλληλα, όμως και σε μία περίοδο όπου υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους φορείς παρέμβασης και κοινωνικού ελέγχου. Η έρευνα αυτή λοιπόν, θα μελετήσει το νέο αυτό μοντέλο πρόληψης, το οποίο ίσως τελικά αναδειχθεί σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που σέβεται παράλληλα τα δικαιώματα των ανηλίκων.   

   

Τριμελής επιτροπή

·         Καθηγητής Μαγγανάς Αντώνης, Πάντειο Πανεπιστήμιο (επιβλέπων)

·         Καθηγήτρια Χάιδου Ανθοζωή, Πάντειο Πανεπιστήμιο

·         Τσίγκανου Ιωάννα , Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

 

 

Δημοσιεύσεις

 - http://quality4children.blogspot.gr/ «Μία εναλλακτική πρόταση στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού»

-  http://theartofcrime.gr/index.php?isFp=23 «Η αντικοινωνική συμπεριφορά που παρουσιάζουν

οι ανήλικοι ενός ιδρύματος παιδικής προστασίας»

 

 

 

Calendar

April 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C