PAPAXRISTOPOYLOS

Παπαχριστόπουλος Κωνσταντίνος 

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Αυτονομία και παρακίνηση στο χώρο της εργασίας:

Ο ρόλος τους στην ευημερία, την απόδοση των εργαζομένων και την καινοτομία

 

Περίληψη

Στην Ελλάδα η έρευνα για το πώς συνδέεται η αυτονομία και η παρακίνηση με τα εργασιακά αποτελέσματα, όπως η ευημερία, η καινοτομία και η απόδοση είναι σχετικά περιορισμένη. Η παρούσα διατριβή έχει σκοπό να συνεισφέρει στην ερευνητική αυτή ατζέντα αφού τόσο τα επίπεδα της εργασιακής ικανοποίησηςόσο και της καινοτομίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα σε γενικές γραμμές σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να μελετήσει πώς οι διαστάσεις της αυτονομίας στο εργασιακό πλαίσιο και η αυτονομία ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας συνδέονται με την ευημερία, την απόδοση και την καινοτομική συμπεριφορά των εργαζομένων.

Η διατριβή αποτελείται από την κύρια έρευνα και δύο (2) συμπληρωματικές έρευνες. Στις τρεις (3) αυτές έρευνες συμμετείχαν συνολικά 1041 εργαζόμενοι (Ν=1041) από πέντε (5) διαφορετικούς εργασιακούς χώρους (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί). 

Καινοτομία

Η αυτονομία, η ευημερία και η αλλαγή είναι έννοιες στις οποίες αναφερόμαστε καθημερινά τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στο χώρο της επιστήμης. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει οι άνθρωποι εκτιμάται ότι οδηγούνται σε μεγαλύτερη ευημερία και δοκιμάζουν πιο συχνά αλλαγές όταν έχουν τη γνώση, αλλά και τη δυνατότητα να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις για τη ζωή και την εργασία τους. Ειδικά, στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς η αυτονομία περιγράφεται ως ένα μέσο για να είναι οι εργαζόμενοι ευχαριστημένοι και καινοτόμοι. Στην εργασία, ωστόσο, όπως και στη ζωή, η αυτονομία είναι μια έννοια που έχει πολλές διαστάσεις και αποκτά διαφορετικό νόημα ανάλογα με το άτομο και το κοινωνικό πλαίσιο. Κρίνεται, επομένως, αναγκαίο στις έρευνες της οργανωτικής ψυχολογίας να λαμβάνονται υπόψη διαφορετικές όψεις - ατομικές και οργανωσιακές - της αυτονομίας και να μελετάται πώς αυτές συσχετίζονται με όψεις της ευημερίας και της καινοτομίας στον εργασιακό χώρο. Σε αυτή την ερευνητική ατζέντα στοχεύει να συνεισφέρει η παρούσα διατριβή.

  

Κοινωνικά οφέλη

Η έρευνα για τους οργανωτικούς και ατομικούς παράγοντες που σχετίζονται και επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της αυτονομίας και εργασιακών αποτελεσμάτων, όπως είναι η ευημερία, η καινοτομία και η απόδοση, έχει ιδιαίτερη σημασία και χρησιμότητα στην παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας. Η παρούσα διατριβή έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ερευνητική αυτή ατζέντα καθώς το επίπεδο της εργασιακής ικανοποίησης[1]και της καινοτομίας[2] είναι σημαντικά χαμηλότερα στη χώρα μας σε σύγκριση με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Επιπλέον, η διατριβή εντάσσεται στο ερευνητικό πεδίο της οργανωτικής ψυχολογίας και αρκετά από τα ευρήματα βοηθούν έτσι ώστε οι διαδικασίες διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων να λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά για τους οργανισμούς και τους εργαζόμενους.

 

Τριμελής Επιτροπή

·  Καθηγήτρια Μαρία Σακαλάκη  (Επιβλέπουσα).

·  Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Γιαννίτσας

·   Επίκουρη καθηγήτρια Σμαράγδα Καζή

 

Δημοσιεύσεις / Ανακοινώσεις

·        Forest, J., Girouard, S., Crevier-Braud, L., Papachristopoulous, K., Gagné, M., Gillet, N., & Houlfort, N. (June 2013). The study of compensation using SDT: contingent reward, pay satisfaction and need satisfaction in predicting positive and negative performance, well-being and ill-being. Talk presented at the 5th international conference on Self-determination theory. Rochester, NY, USA.

·        Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Εκπαίδευση και Απασχόληση: Επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου του θεσμού στο σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι»

·        Τίτλος Εισήγησης: Αυτονομία διαχείρισης σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητα: Μια διερευνητική προσπάθεια πρόβλεψης και ερμηνείας της εργασιακής ευημερίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

·        Συνέδριο Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS)  2012 - Τίτλος Εισήγησης: Contextual antecedents of innovative behavior in public services sector: Mediation effect of Job Autonomy on the relation between Work Locus of Control and Innovative work behavior

·        12o Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας Εισήγηση με τίτλο: Being autonomous and feeling well at the workplace. The role of motivation and personality in workplace affective well-being

·        13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας  Εισήγηση με τίτλο: Παρακίνηση και αυτονομία εργασίας  στον ελληνικό ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως παράγοντες πρόβλεψης δεικτών προσωπικής και οργανωσιακής ευημερίας

 

 

Calendar

April 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C