Μαρινούδη Θεοδοσία

        Τίτλος διδακτορικής διατριβής:

                       Υποκειμενικότητα, σώμα και λόγος ατόμων με αυτισμό: ανθρωπολογικές προσεγγίσεις

 

Περίληψη

Σκοπός αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι η βαθύτερη κοινωνική κατανόηση του αυτισμού, των αυτιστικών ατόμων και των διαδικασιών υποκειμενικοποίησής τους, των κοινωνικών δομών και των πολιτισμικών αντιλήψεων που σχετίζονται με τον αυτισμό και τα αυτιστικά άτομα. Μελετώνται οι τρόποι με τους οποίους τα ίδια τα αυτιστικά άτομα συγκροτούν το αίσθημα του εαυτού, των άλλων και του ανήκειν.

Κεντρική έννοια στη διατριβή αναδεικνύεται η μεταφορά και η σχέση της με την κυριολεξία. Διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους δομείται ο διαχωρισμός κυριολεξίας/ μεταφοράς και κατά συνέπεια γλώσσας και σώματος και πώς αποκλείονται οι αυτιστικοί μέσα από αυτό το διαχωρισμό.

Η αναζήτηση αυτών των σχέσεων οδηγεί στην υπόθεση ότι η αισθητηριακή εμπλοκή των αυτιστικών στον κόσμο, η προτεραιότητα του σώματος και της αφής στην αυτιστική κουλτούρα, τους θέτει στο περιθώριο των κυρίαρχων λογοκεντρικών πολιτισμικών κωδίκων. Μέσα από την αποδόμηση των κυρίαρχων σχέσεων των αυτιστικών με τη γλώσσα και τους ομιλητές/ τριές της είναι δυνατή η αναζήτηση διαφορετικών επιστημολογιών γνώσης, αντίληψης και επικοινωνίας.

 

Καινοτομία

Ο αυτισμός εξετάζεται ως επί το πλείστον σε ατομικό-διαπροσωπικό, νοσολογικό επίπεδο, ενώ η παρούσα διδακτορική διατριβή προτείνει τη διεύρυνση του πεδίου εξέτασής του στο κοινωνικοπολιτισμικό.  Επιπλέον, στοχεύει στην αποδόμηση του λογοκεντρισμού μέσα από τη σχέση της ερευνήτριας με τους αυτιστικούς, καθώς προτείνεται ως μεθοδολογία τόσο η επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση, όσο και η αυτοεθνογραφία. Η κυρίαρχη κλινική αντιμετώπιση του αυτισμού κατακερματίζει τον αυτιστικό στις γλωσσικές και αισθητηριακές του δεξιότητες ή ελλείψεις, ενώ στη διατριβή τα ερωτήματα που διερευνώνται αφορούν στη βιογραφική, προσωπική σύνδεση του αυτιστικού με την ενσώματη γλώσσα του, μέσα από την εξέταση της αποκλεισμένης γλωσσικής μεταφοράς ως άρρητης, βιωμένης αυτιστικής αισθητήριας εμπειρίας.  

 

Κοινωνικά ωφέλη

Μελέτες που ασχολούνται με τον αυτισμό και τη διαχείρισή του στον ελλαδικό χώρο επιμένουν σε ζητήματα ελλείψεων, αδυναμιών και αντιστάσεων σε σχολεία και άλλους κοινωνικούς φορείς που δεν επιτρέπουν την ομαλή ένταξη και ευμενή υποδοχή ατόμων με ελλείμματα και ιδιαιτερότητες, όπως είναι οι αυτιστικοί. Η παρούσα μελέτη πρόκειται να διερευνήσει τις αιτίες για τις οποίες δημιουργούνται τα προβλήματα αυτά από τον τρόπο που οι κοινωνικές δομές και οι κυρίαρχοι πολιτισμικοί κώδικες αποκλείουν, ρυθμίζουν, ελέγχουν ένα ‘μη κανονικό’ σώμα. Από τα συμπεράσματα της έρευνας θα ωφεληθούν οι αυτιστικοί πληθυσμοί και οι υποστηρικτές τους, αφού θα προκύψουν στρατηγικές διαχείρισης αυτών των κοινωνικών ελλειμμάτων, προκειμένου να απελευθερωθούν οι αποκλεισμένες δυνατότητες τους.

 

Τριμελής επιτροπή

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αθηνά Αθανασίου (επιβλέπουσα)

Καθηγήτρια Δήμητρα Γκέφου –Μαδιανού

Καθηγήτρια Ελένη Παπαγαρουφάλη

 

 

Δημοσιεύσεις/ ανακοινώσεις

«Η γλώσσα δείχνει το σκοτάδι: Πένθη και μαρτυρίες γονιών αυτιστικών ατόμων», περιοδικό ένεκεν, τεύχος 21, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2011.

Προσκεκλημένη διάλεξη στο Πρόγραμμα Σεμιναρίων του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Υποκειμενικότητα, σώμα και λόγος ατόμων με αυτισμό: ανθρωπολογικές προσεγγίσεις».

Συμμετοχή στο εντατικό ερευνητικό πρόγραμμα Teachingthecrisis: Geographies, Methodologies, Perspectives, Berlin, 2 – 14 Σεπτεμβρίου, 2013. Ανακοίνωσημετίτλο «Becoming precarious in the age of Neoliberal Biopolitics».

Calendar

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C