IMG 0002

Παπαδοπούλου Ευδοξία

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Πολιτική Διαχείριση του Νεοκλασικισμού στον Ελληνικό Βασίλειο (19ος αι.)

Περίληψη

 

Κεντρική υπόθεση εργασίας αποτελεί η πολιτική διαχείριση του Νεοκλασικισμού ως μοντέλου επίσημης τέχνης, και η εξεικόνιση –σε συμβολικό επίπεδο- της νεοελληνικής ταυτότητας, όπως προκύπτει μέσα από μνημειακές συνθέσεις της Οθώνειας, κατά κύριο λόγο, περιόδου. Ο τρόπος ανάπτυξης συνοψίζεται στη σύνθεση δύο βασικών αξόνων. Επιχειρεί να αποδώσει το ερμηνευτικό πλαίσιο εγγραφής των γεγονότων και τη δράση των υποκειμένων σε αυτό, σε συνάρτηση με την κριτική επεξεργασία των αποτελεσμάτων αυτής της δράσης, δηλ. των σχετικών τεκμηρίων. Η ίδια η τέχνη είναι η κατεξοχήν ιστορική πηγή ως καταφανής αντανάκλαση ιδεολογικών ρευμάτων (εθνικισμός) και πνευματικών κινημάτων της περιόδου (Νεοκλασικισμός – Ρομαντισμός), ιδωμένη μέσα από τα συγκεκριμένα ιστορικά –ελληνικά και ευρωπαϊκά- συμφραζόμενα, τα οποία αποτελούν και τα ερμηνευτικά εργαλεία της μελέτης, ενώ το πρωτογενές υλικό που αφορά συνθήκες παραγωγής των έργων είναι το ζητούμενο, καθώς και το ουσιαστικό εργαλείο κατανόησης του συγκεκριμένου ιστορικού πεδίου ως άμεση ιστορική πληροφορία.Με δυο λόγια, η εργασία αναδεικνύει τη χρήση της τέχνης στη συγκρότηση και τη ανάπτυξη του νεοσύστατου Ελληνικού Βασιλείου μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

 

 

Καινοτομία

 

Η αντιμετώπιση πολιτιστικών θεμάτων μέσα από την πολιτική διαχείριση προσφέρει μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση της λειτουργίας και του ρόλου της τέχνης σε θέματα εθνικής συγκρότησης, αναπτυξιακής πολιτικής και κουλτούρας. Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να συλλέξει υλικό σχετικό με το Νεοκλασικισμό, αντιμετωπίζοντάς το υπό το πρίσμα της πολιτικής διαχείρισης και ερμηνεύοντάς το μέσα από τα ιστορικά του συμφραζόμενα. Η επεξεργασία του θέματος θέτει ως κεντρικό πεδίο διερεύνησης την τέχνη ως άμεση, αλλά και ως διαμεσολαβημένη εμπρόθετη πηγή, ως αποτέλεσμα πολιτικής δράσης/δραστηριότητας, μέσω της οποίας προκύπτει το κίνητρο της δράσης των υποκειμένων- κυρίως της εξουσίας και των χορηγών, και ως διδακτικό μηχανισμό και όχημα εξωθεσμικής κοινωνικοποίησης και πολιτικής νομιμοποίησης, που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της κοινής συνείδησης. Επιχειρείται η ερμηνεία των καλλιτεχνικών επιλογών κατά τη γέννησή τους (συνθήκες παραγωγής των έργων: ανάθεσης και εκτέλεσης, αποφάσεις, διατάγματα, νομικό πλαίσιο κ.τ.λ.) και όχι εκ του αποτελέσματος, σε μια προσπάθεια κατάδειξης του πολιτικού γενεσιουργού τους παράγοντα. Πρόκειται για ένα ιστορικό πεδίο αδιερεύνητο υπό αυτή τη λογική, όπου το σχετικό υλικό παρουσιάζεται αποσπασματικό και διάσπαρτο. Επιπλέον, η συγκριτική μελέτη (αντιπαραβολή) ελληνικών και ενδεικτικών ευρωπαϊκών δεδομένων (με έμφαση στο Ελληνικό και Βαυαρικό Βασίλειο), επιδιώκει την κριτική προσέγγιση του βασικού ερωτήματος της  μελέτης (κρίση μέσα από σύγκριση), στοχεύοντας στην ερμηνεία του ρόλου και της χρήσης της τέχνης, και συμβάλλει στην κατανόηση των δομών και της λειτουργίας της (κοινωνικά-εθνικά-πολιτικά), δίνοντας νέα διάσταση στην πρόσληψη της δημόσιας τέχνης σε σχέση με την πολιτική βούληση κατά τη νεωτερικότητα.

 

 

Κοινωνικά οφέλη

 

Η συγκεκριμένη εργασία αντιμετωπίζει και αναδεικνύει θέματα πολιτικής χρήσης του πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών (κυρίως της τέχνης) στη νεωτερικότητα. Καταδεικνύει τις πολιτικές πράξεις και ερμηνεύει τα κίνητρα της πολιτικής βούλησης, τεκμηριώνοντας ότι η χρήση της δημόσιας τέχνης συνδέεται με την πολιτική, την κοινωνία και τις κυρίαρχες ιδεολογίες. Τα αποτελέσματα και τα πορίσματα αυτής της έρευνας μπορούν να βρουν εφαρμογή στη συγκριτική θεώρηση του θέματος με τις δομές τις σύγχρονης κοινωνίας, προβάλλοντας το ρόλο της πολιτιστικής διαχείρισης στην προαγωγή των σύγχρονων χωρών.

 

Τριμελής Επιτροπή

 

§  Καθηγητής: Παπαγεωργίου Στέφανος (επιβλέπων)

§  Αν. Καθηγήτρια: Λούβη Ευαγγελία 

§  Αν. Καθηγητής Κίζης Ιωάννης  

 

Δημοσιεύσεις / Ανακοινώσεις

 

§  Δημοσίευση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία», Επετηρίδα ακαδημαϊκών ετών 2008-2009,Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ,

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Αθήνα, 2010, με τίτλο:  «Νεοκλασικισμός και εθνικιστική ιδεολογία.

Συμβολισμοί στις μορφές κοσμικής τέχνης της νεοκλασικής Αθήνας και διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας»

§  Ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο Revolutions in the Balkans: Revolts and Uprisings in the Era of Nationalism (1804-1908), 31 Ocrober -2 November 2013.

Calendar

November 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C