Κωνσταντινα  Ηλιοπουλου

Δρ.Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Σκάνδαλα και Πολιτική Επικοινωνία (ΜΜΕ, Πολιτικό Πεδίο, Κοινή Γνώμη)

 

Περίληψη

Στόχος της έρευνας μέσα από την ερμηνεία και την ανάλυση πολιτικών μηνυμάτων ιδιαίτερης σημασίας όπως είναι τα σκάνδαλα, είναι να διερευνηθούν οι προεκτάσεις και οι επιδράσεις ενός διαμεσολαβημένου (μέσω των ΜΜΕ) γεγονότος πολιτικής κατά βάση φύσεως στη λειτουργία του πολιτικού περιβάλλοντος καθώς και η επίδραση που ασκεί η εν λόγω επικοινωνιακή ενέργεια στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου.

Στην παρούσα μελέτη, τα διαμεσολαβημένα σκάνδαλα θα ειδωθούν ως κρίσιμες συγκυρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων η παρατήρηση των δρώντων υποκειμένων, μεντιακών και πολιτικών και η λειτουργία αυτών στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Εξέχουσας σημασίας, εφόσον το κοινό προσλαμβάνει τον πολιτικό χώρο μέσα από τα ΜΜΕ, είναι και ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται το γεγονός στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου καθώς και η διερεύνηση των συνεπειών του. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναλύονται οι σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στους πολιτικούς και μεντιακούς δρώντες κάτω από το πρίσμα της διαμεσολαβημένης πληροφορίας. Το βασικό θεωρητικό μας πρόταγμα είναι ότι το σύνολο των λειτουργιών που συντελούνται μέσα στο πολιτικό σύστημα υπαγορεύονται από τη «γραμματική» των μέσων. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο παρόν έργο στον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτείται το μήνυμα με σκοπό την κατασκευή μιας κοινωνικής αναπαράστασης, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματα θα συμβάλουν σε μια εναργέστερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της μελέτης.

  

Καινοτομία

Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προσδοκάται να «αποκωδικοποιηθούν» οι βασικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει η διαμεσολάβηση (mediatization) των σκανδάλων τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και δημόσιο ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αναμένονται και τα αποτελέσματα σχετικά με την καταλυτική επίδραση που δύναται ν’ ασκούν τα ΜΜΕ στο δημόσιο χώρο ιδιαίτερα σε κρίσιμες προεκλογικά περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων τα σκάνδαλα κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων.

 

Κοινωνικά οφέλη

Ο τρόπος με τον οποίο συνοψίζεται η εικόνα της ερευνητικής προσπάθειας μέχρι στιγμής στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία που εμπίπτει στο εν λόγω πεδίο καταδεικνύει ότι μένουν ζητήματα ανοιχτά προς διερεύνηση.

Το ζήτημα της επίδρασης των πολιτικών σκανδάλων κάτω από το πρίσμα της Πολιτικής Επικοινωνίας παρουσιάζει επιστημονική ενότητα και αυτοτέλεια. Προς τούτο είναι αναγκαίο να ανατρέξει κάποιος στις πηγές και την ειδική βιβλιογραφία τόσο την προαναφερθείσα όσο και του κλάδου γενικότερα, ώστε να είναι εφικτή η διάγνωση της αυθεντικότητας όσων αναπτύσσονται στην προτεινόμενη διατριβή.

Ωστόσο, τόσο τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διατριβής όσο και τα παραχθέντα αποτελέσματα θα αποκρυσταλλώσουν το βαθμό συμβολής του έργου σε μη ή λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του κλάδου της Πολιτικής Επικοινωνίας, δηλ. σε ποιο μέτρο συμβάλλουν στη δηµιουργία νέας γνώσης ή στην ανασκευή παλαιότερης, είτε ασκώντας αυτόνοµη κριτική σκέψη.

  

Τριμελής Επιτροπή

  Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαριάννα Ψύλλα(επιβλέπουσα)

   Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Κομνηνού

  Επίκουρη καθηγήτρια Χρυσάνθη Αυλάμη

 

Δημοσιεύσεις / Ανακοινώσεις

§  Παρουσίαση CENMEP, «The Comparative European New Media and Elections Project», ΠανεπιστήμιοGroningen,Ολλανδία, 17-18 Δεκεμβρίου 2009

§    http://www.montesquieu-instituut.nl/9353000/1/j4nvih7l3kb91rw_j9vvhfxcd6p0lcl/viozjw4jlirf/f=/marianne_psilla.pdf

Calendar

November 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C