Κονιδάρη Αναστασία

                   Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:                 

«Αποκαταστατική δικαιοσύνη και έγκλημα στην Ελλάδα : οι στάσεις των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών»

                             

Περίληψη

Στόχος της έρευνας  είναι να ανιχνεύσει τις στάσεις των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών απέναντι στην αποκαταστατική δικαιοσύνη και τις πρακτικές εφαρμογές της τελευταίας στην Ελλάδα.

Στην παρούσα διατριβή μελετάται η αποκαταστατική δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί μια νέα, παγκόσμια τάση στους τομείς της θυματολογίας και της εγκληματολογίας, που αναζητά να επιφέρει μεταβολές στο ποινικό δίκαιο. Πρόκειται για την  διαδικασία κατά την οποία τα μέρη που εμπλέκονται σε ένα αδίκημα επιχειρούν συλλογικά να αποφασίσουν πως θα χειριστούν τα επακόλουθα του εγκλήματος και τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον. Το παραδοσιακό σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης θεωρεί την τιμωρία ως μια εκ των προτέρων απάντηση προκειμένου να επιτύχει ένα σύνολο στόχων, οι οποίοι συχνά, επιτυγχάνονται ελάχιστα ή και καθόλου. Αντίθετα, η αποκαταστατική δικαιοσύνη προωθεί την επανόρθωση με μια ευρύτερη έννοια και επιλέγει μέσα από ένα σύνολο κοινωνικών και νομικών μέσων για να το καταφέρει.

Σε θεωρητικό επίπεδο, συλλέχτηκαν, μέσα από την επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, οι εγκληματολογικές θεωρίες εκείνες που οικοδομούν το βασικό θεωρητικό πλαίσιο της έννοιας, των ιδεών και των πρακτικών της αποκαταστατικής δικαιοσύνης. Απαριθμήθηκαν, επίσης, οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται μέσα στα πλαίσια της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, που θεωρούνται μείζονος σημασίας, καθώς θέτουν όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους συμμετέχοντες και τα ατομικά τους δικαιώματα, παρέχουν στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες την απαραίτητη καθοδήγηση και ταυτόχρονα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο αποτίμησης των δράσεών τους.

Στο επίπεδο της έρευνας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις στάσεις των ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων απέναντι στο συγκεκριμένο τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Με αφετηρία το ποινικό σύστημα της Ελλάδας, που θεωρεί το Σύνταγμα ως την κύρια πηγή του νόμου και τους επαγγελματίες δικαστές και εισαγγελείς ως τους βασικούς εκτελεστές του, τις ποικίλες δυσκολίες σε πρακτικό επίπεδο που δεν είχαν προβλεφθεί, αλλά και την περιορισμένη ενημέρωση των επαγγελματιών της ποινικής δικαιοσύνης, εξετάζεται εάν και σε ποιό βαθμό, οι δικαστές και οι εισαγγελείς εφαρμόζουν το νόμο για την διαμεσολάβηση σε ποινικές υποθέσεις.

 

Καινοτομία

Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προσδοκάται να αποσαφηνισθεί η θέση της αποκαταστατικής δικαιοσύνης εν γένει και της ποινικής διαμεσολάβησης ειδικότερα στο ελληνικό ποινικό σύστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι στάσεις των δικαστικών λειτουργών απέναντι στην ποινή και το ρόλο του ποινικού συστήματος, απέναντι στη θέση του θύματος στην ποινική διαδικασία αλλά και οι απόψεις τους για το δικό τους ρόλο και τον τρόπο που εκπληρώνονται αρτιότερα οι προσδοκίες τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους .

 

Κοινωνικά οφέλη

Η εφαρμογή προγραμμάτων αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του ισχύοντος ποινικού συστήματος, με απώτερο στόχο την αποσυμφόριση του φόρτου  εργασίας, την απλοποίηση της απονομής της δικαιοσύνης και την βελτίωση της θέσης του θύματος.

Σήμερα, η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να συμπλεύσει με τις σύγχρονες τάσεις και να  ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της για προώθηση της διαμεσολάβησης στις ποινικές υποθέσεις έθεσε σε εφαρμογή αντίστοιχους νόμους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μελετώνται οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αλλά και οι παράγοντες εκείνοι που λειτουργούν είτε αποτρεπτικά είτε υποστηρικτικά στην εφαρμογή των αποκαταστατικών προγραμμάτων. Τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής όσο και τα αποτελέσματα που θα παραχθούν,  θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το υπό μελέτη αντικείμενο, θα συμβάλλουν  στη δημιουργία νέας γνώσης και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν πρόσφορο εδαφος για περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου.

 

Τριμελής επιτροπή

·   Καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο (επιβλέπουσα)

·  Καθηγητής Αντώνης Μαγγανάς, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

·  Καθηγήτρια Ευσταθία Λαμπροπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Δημοσιεύσεις / Ανακοινώσεις

·   Παρουσίαση με τίτλο “Restorative justice in Greece: Newborn institutions and long informal practices”στο 12ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας

(12th Annual Conference of the European Society of Criminology), Μπιλμπάο, Ισπανία, 12-15 Σεπτεμβρίου 2012.

Calendar

June 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Πρόσφατα νέα

Ανακοίνωση Την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Συγκλήτου,...

Read more

Καιρός

Partly Cloudy

12°C

Athens

Partly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 4.83 km/h

  • 4 Dec 2015

    Clear 17°C 9°C

  • 5 Dec 2015

    Sunny 17°C 9°C